Caffe Vatra

Ferhadija 4, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Project Specifications 

Enterijer kafe-a Vatra u shopping centru SCC (Al-Shiddi) smješten je u longitudinalni volumen u prizemlju gore navedenog centra i otvoren je sa dvije strane prema ulaznom koridoru centra i bašti koja gleda na obalu Miljacke. Enterijer je podijeljen na nekoliko cjelina: blok šanka i sanitarija, prostor za visoko sjedenje/stajanje, podijum i zastakljenu baštu.

Project Details

Location: SCC Sarajevo

Investor: Vatra

Architect in charge: Amir Vuk Zec

Project team: Belma Jusufović

Project categories: Hospitality, Interior

Structural engineer:

Area:

Project Year: 2013

Photographs: Anida Krečo

Project Description

Enterijer kafe-a Vatra u shopping centru SCC (Al-Shiddi) smješten je u longitudinalni volumen u prizemlju gore navedenog centra i otvoren je sa dvije strane prema ulaznom koridoru centra i bašti koja gleda na obalu Miljacke. Enterijer je podijeljen na nekoliko cjelina: blok šanka i sanitarija, prostor za visoko sjedenje/stajanje, podijum i zastakljenu baštu.

Rukopis komponovanja enterijera studija Zec prepoznaje se u diferencijaciji spomenutih cjelina – kroz materijalizaciju poda, stropa i zidova, kroz denivelaciju poda, koncept rasvjete i dekoracije.

Šank pult je određen mirnim linijama, bojama (prema već brendiranoj seriji enterijera cafe-restorana Vatra) – crvena linija se prožima od prve Vatre u Ferhadija ulici do njenog proširenja, Vatre na Grbavici i sada Vatre u SCC-u. Crtež na barrisol foliji prikazuje zgradu Poreske uprave na uglu Titove i Ferhadije – poznatije kao landmark Vječna vatra – koja je bila inspiracija za brend kafe-a na toj lokaciji. Topla boja drveta uz crveni kerrock i ogledala zaokružuju kompoziciju oltara kafane – šanka.

Stojčevac – prostor za visoko sjedenje i stajanje određen je kvadratnim stolom čiji centralni otvor čini veliku žardinjeru. Iznad njega se nastavlja crtež na barrisol-foliji i perforirani gips-kartonski strop koji gutajući jeku i buku tipičnu za shopping centar čini ovu prostornu cjelinu ugodnom za boravak.

Podijum – denivelisani prostor za nisko sjedenje uokviren je otvorenim pultom – stativom s jedne strane dok s leđa vizuelnim dojmom dominira grafika panorame grada Sarajeva koja se poput filmske trake mota oko zidova toaleta i podijuma, povremeno prekinuta ogledalima koja umnožavaju grafiku, povećavaju percepciju veličine prostora. Keramičke pločice na podu imitiraju teksturu i boju drveta kao podloga vizuelno topla i u skladu sa opremom i namještajem uz to otporna na zahtjevnu frekvenciju korisnika shopping centra.

Završni čin ovog enterijera, kao svojevrsni klimaks, je zastakljena bašta. Dok je ostatak enterijera utopljen fizički, akustički i vizualno, ovaj kutak je određen velikim staklenim površinama fasade koje puštaju dosta dnevnog svjetla u enterijer. Strop čine rasteri drvenih letvica, međusobno smaknuti dozvoljavajući igru sjena i svjetla. Enterijersko zelenilo smješteno je u regal-zid koji se nadovezuje na mrežu letvica stropne i zidne maske, nježno dijeleći ovaj enterijer na introvertnu i ekstrovertnu prostornu cjelinu.

Visit project’s social media profiles and web site

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0