Hotel Delfin

Bijela bb, Bijela 85340, Crna Gora

Project Specifications 

Category: Hotels

Današnja arhitektonska praksa prostora tranzicije kojima pripadamo puna je ovakvih skokovitih, rekli bi KVANTNIH promjena objekata. Nagli prelazi iz jednog stanja u drugo su uvjetovani ovom fluktirajućom zbiljnošću, gdje se u jednom financijskom okruženju projektira, a izvodi u drugom. Toga moramo biti svjesni kao kao arhitekti koji stvaraju u današnjem vremenu. 

Primjeri iz Sarajeva iz skore prošlosti: prva zgrada Avaza pretvorena je u Hypo banku, Avaz bussines centar pretvoren je u hotel Radon plaza, shopping centri po cijeloj BiH.

Danas se objekti projektiraju kao i kompjuteri, sa mogućnošću UPGRADE-manira. Fluktirajuću nestalnost današnjeg veremena reflektira se i u arhitekturi koja je inertan medij. Mada od PLUG IN grada Archigrama i velikog zadnjeg projekta Moderne-Metabolizma se razmišlja o takvom načinu gradnje – da arhitektura izađe iz svoje statičnosti u dinamičnost novog vremena. Budućnost će i pripadati nekim plutajućim gradovima na Marsu-bazama iz Zvjezdanih staza.

Ova dva primjera HOTEL COLORS INN SARAJEVO I HOTEL DELFIN, jasno da su daleko od futurističkih objekata, ali jasno detektiraju današnje vrijeme tranzicije.

HOTEL DELFIN u Bijeloj projektiran je u komoditetu socijalističkog kolektivnog svjetonazora. Bio je predviđen za mlađu populaciju, zato je imao učionice, sale za vježbanje, teretane. Današnju percepciju  Bijele-mjesta  na Crnogorskom primorju karakteriše brodogradilište i blizina Portemontenegra-nove turističke paradigme Crne Gore koji  je urađeno u maniru naselja za bogate klijente sa tipičnim anglo-sakosonskim odnosom do prostora uz more – kao Vancouver, Hong Kong i mnoge marine u Španiji. To su obične EKLEKTIKE ili KVAZI ATMOSFERE koje gode konformizmu današnjih klijenata takvih prostora.

Hotel Delfin gleda na taj kompleks. Intervencija na hotelu 2004 je hotel ustaklila  izgubivši time prijašnju realniju arhitekturu. Naša intervencija je da rukopisu MEDITERANSKOG arhitektonskog vokabulara vratimo karakter hotela. Zajedničke prostore -hodnike, recepciju… karakterizira materijalizacija i  atmosfera kao dalmatinskih kala-uskih ulica. Obogatili smo komunikacije dodavanjem panoramskih liftova koji sada zadovoljavaju potrebne standarde. Glavni začin atmosferi je otvaranje pogleda i stvaranje intimnih soba kao ćelije hotelskog ugođaja.

Mislili smo o održivosti ovog sezonskog hotela. Hotel je prije svega diskrecija i higijena. Postojeću zig-zag dispoziciju zidnih platana soba smo iskoristili za intimni dojam balkona i spoznali prednost takvog arhitektonskog rukopisa. Hotelski sadržaj se nadograđuje i u izradi je kompleks bazena i spa centra , kao i definiranje obale.

Location: Bijela, Crna Gora

Investor: Carine doo

Architect in charge: Amir Vuk Zec

Project team: Damir Dautbegović

Area: 11 000m2

Project Year: 2013-2014

Photographs: Damir Dautbegović

Visit project’s social media profiles and web site

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0