Hotel Colors Inn

Koševo 8,  71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Project Specifications 

Category: Hotels

HOTEL COLORS INN SARAJEVO je transformacija iz stambeno-poslovne zgrade u gradski garni hotel. Zgrada je bila skoro završena, projektirana od strane studija KVADRAT, autora Adnana Hadžiomerovića i suradnika, a finansirana od strane DP Marketa . Promjenom tržišnih uvjeta  dolazi do promjene vlasništva. Novi vlasnik je kompanija Violeta koja kao naš dugogodišnji klijent traži upit za prostorno-ekonomsku iskoristivost objekta. Naš prijedlog pretvaranje strukture stanova u garni hotel se prihvata . Kao svaki domaćin – investitor pokušava da koristi maksimalno zadano.

“Zadaća arhitekte je da bude optimalan.”

Kao vrlo racionalan investitor, kompanija Violeta nas je uvjetovala i limitirala da redizajnom pokušamo vratiti posrnulu investiciju. Urbana lokacija je uvjetovala ovakav dizajn hotela. Namjera je bila da se napravi atmosfera gradskog hotela. Hotelska soba- ćelija suvremenih nomada traži tu ekspresiju atmosfere koja boji tu sobu. Naša namjera je bila da bojama grada obojimo ovaj mali garni hotel. Uspjeli smo iz već urađenog izvući 37 soba, doručkovaonu, recepciju i poslovni prostor. Objekat je u službi ponude grada od decembra 2013. Ulica Koševska, neobična za grad jer zbog uskih trotoara i nedefiniranog saobraćaja ulične fasade su nesagledive. Iz toga proizilaze erkeri i vertikalne reklame. To je ulica “prolaznika”, to nije prostor koji zadržava gradjane. Vrijeme je da se razmisli i o izmjeni saobraćaja i parkiranja u toj ulici. Izbacivanjem taxi štanda i parkinga iz ulice proširili bi se trotoari i prizemlja bi postala aktivnija. To je uvjetovalo i interveniranje na fasadi.

Unutarnja oprema hotela podređena je fotografiji i vraćanju slike u arhitekturu. Koristili smo fotografije arhitektice Anide Krečo iz njenog opusa METAMORFOZA, a dizajn je autorski rad Amne Mahić Bajrović -naše dugogodišnje suradnice. Ostalo je čitljivo sa slika, mada se slažemo sa Peter Zumthor-om “da ako hoćete da cijenite neki objekat morate da ga doživite“.

Location: Sarajevo

Investor: Violeta doo

Architect in charge: Amir Vuk Zec

Project team: Sanela Belko

Area: 2000m2

Project Year: 2013

Photographs: Anida Krečo

Visit project’s social media profiles and web site

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0